Николай Овчаров показва една от колоните на катедралата в Перперикон.

Войната на археолозите: Овчаров зове Димитров да не се цакат с неуместни шеги (3 серия)

Агенция Монитор - неделя, 28-08-2016 - 20:00

Съперничеството на полето на археологията между директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и доктора на историческите науки проф. Николай Овчаров няма почивен ден. Вчера Овчаров прати отворено писмо, в което обяснява, че откритията в археологията не трябва да се омаловажат. Повод за тази негова реакция стана съобщението на Божидар Димитров, че откритата от екипа му базилика в Старосел е с 20 см по-дълга от тази на Овчаров в Перперикон.

„Във връзка с публикуваното във вестниците съобщение на Божидар Димитров съм длъжен да дам някои пояснения. В него става дума за новооткрита от неговия служител Иван Христов сграда в местност край Старосел. Според него това е раннохристиянска базилика, дълга 25,20 м и така надхвърляла с 20 см разкриваната от мен гигантска катедрала в Перперикон. Всичко това би могло да се приеме като дружеска закачка, ако по този начин ние сами не обезценяваме пред хората собствените си постижения и в резултат всички получаваме присмех и подигравки по форумите.

Професорът изтъква, че тази година е особено благодатна за проучванията в раннохристиянската археология. Преди два месеца проф. Казимир Попконстантинов откри огромна църква от VІ в. край с. Оногур в Североизточна България. Тя е с невероятна монументална украса и е прекрасно произведение на архитектурата и изкуството, припомня Овчаров.

В същото време в южния квартал на Перперикон екипът му попадна на втора гигантска катедрала, датирана във втората половина на V в. С наличието на синтрон и амвон напълно се доказва, че тя е била епископска църква. Нейното проучване продължава вече трети месец и вероятно ще бъде завършено едва догодина.

В края на миналата седмица Овчаров обяви на пресконференция, че дължината на църквата вече достига 31,50 м, а заедно с предполагаемия църковен двор той очаква постройката да достигне 40 м.

„Поздравявам и Иван Христов, който е истинският откривател и нему се полага да оповести какво е намерил, пише Овчаров. - И нека сами да не омаловажаваме откритията си с неуместни шеги и закачки“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.