Предвижда се линейките да бъдат изпращани на адрес от парамедик
Монитор
Разположиха спешен екип за помощ при тероризъм в Боровец

Парамедици поемат обажданията за линейки

Монитор - понеделник, 09-01-2017 - 14:56

Двама измръзнали бездомници за 9 дни в София

Парамедици ще поемат обажданията от граждани за изпращане на спешни екипи с линейки по домовете. Те ще заменят медицинските сестри, които сега дежурят на вътрешната връзка между телефон 112 и съответните центрове за спешна медицинска помощ. Това стана ясно от изказване на шефа на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев през БНТ. Вече се работело по въпроса, как точно да стане промяната.

Фалшивите сигнали на телефон 112 за Софийска област са намалели почти двойно. За изминалата година центърът отчита до 2.6% от всички сигнали, като фалшиви, докато през 2015-а те са били 4.5 на сто. Д-р Гелев уточни, че най-много са били те, когато са работели паралелно и двата телефона – едновременно спешният 112 и стария на Бърза помок – 115.

"Тогава най-често пияни младежи се обаждаха и на двата номера, за да видят коя линейка ще дойде първа", разказа д-р Георги Гелев. Той добави, че сред диспечерите има медицински сестри, които работят това от над 25 години. Те вече имат много опит и в някои от случаите могат да разпознаят кога един сигнал е фалшив.

Той разказа, че за софийска област има 13 високопроходими линейки, както и джип, пригоден за линейка. Това се налагало, тъй като голяма част от областта е планинска. Освен това вече имало и специален екип, разположен в Боровец, който е подготвен да реагира при терористична атака. Задълженията му са да окаже първа помощ при атентат, докато на място пристигнат останалите линейки от региона. Три линейки досега закъсаха в област София и столичния град, причината е заради големи преспи сняг и трябваше други машини да ги изтеглят от преспите.

„От началото на годината имаме само два случая на измръзване на бездомни хора, това е по-малко в сравнение с предишни години. Вероятно системата за настаняване в социални домове работи добре”, каза д-р Гелев. Той посочи, че нямат проблеми в приемането на такива болни в лечебните заведения, дори и да нямат лични карти в себе си. „Тези хора не желаят трайно да живеят в социален дом, това е проблем за обществото”, посочи шефът на „Спешна помощ”.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.