Общинари питат за месторождението на малкия Ники

Диана Варникова - петък, 11-08-2017 - 13:35

Официално запитване до Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване“ са изпратили от пазарджишката дирекция във връзка с пресъставянето на акта за раждане на малкия Николай, роден на борда на самолетната авиокомпания “Луфтханза“, който пристигна в България заедно със своите родители.

В нашето законодателство не е предвидено в графа „място на раждане“ да бъде посочено международно пространство, обясняват експерти и затова те се чудят какво ще попълнят във въпросната колонка в документа, който вече е получен в общинската дирекция „ Гражданска регистрация на населението“. Актът е съставен от Българското посолство във Великобритания и е получен в Пазарджик, където е адресната регистрация на 38-годишната Десислава, майка на бебето. Малкият Николай се роди на 26 юли по време на полет от Богота до Франкфурт с помощта на трима лекари, които пътували в самолета. Географските координати обаче са уточнени с градуси, каквито софтуерната система на ГРАО не приема и затова от местната дирекция искат консултация с Главна дирекция“ Гражданска регистрация и административно обслужване“. Според запознати подобна ситуация в правната практика до момента липсва-оказва се, че малкият Ники е първото българче, родено във въздушно пространство. Ако се роди дете на кораб, се вписва според флага, под който пътува, като родено в съответната страна. Ако е на територията на българско посолство в която и да е страна – като роден на българска земя. За борда на международен самолет и в международно пространство обаче законодателят не е помислил и нищо чудно казусът с бебето от борда на „ Луфтханза“ да доведе до промяна в нормативните документи. Малкият Николай вече е на българска земя, а родителите му отказват всякакви медийни изяви и са предупредили чиновниците в местната община да не дават адреса им на журналистите. 38-годишната Десислава има и по-голям син от новородения Ники и семейството живее в един от кварталите на Пазарджик.


 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.