МБАЛ "Христо Ботев" във Враца
Интернет

Закриха 1/3 от отделенията във Врачанската болница, карат сърдечно болните до София и Монтана

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - неделя, 11-03-2018 - 14:54

Изключиха телефоните, няма кой да упъти пациентите

 

Една трета от отделенията във Врачанската болница вече са закрити. От общо седемнадесет вече са затворени пет, съобщиха от лечебното заведение в града.

Това са отделението по кардиология, инвазивна кардиология, урология, съдова хирургия и неонатология. Няколко ковьоза на недоносени новородени ще бъдат инстализари в родилното отделение. Независимо, че въпросните отделения вече не съществуват, пациентите, които трябва да преминават контролни годишни прегледи след операция или друга тежка терапия в определени периоди не са уведомени в кое лечебно заведение занапред ще им бъде проследявано здравословното състояние и ще им бъдат правени изследвания. Независимо, че в сайта на болницата са публикувани не само стационарни, но и мобилни телефони на отделенията в лечебното заведение, тези на закритите отделения бяха изключени или извън обхват.

Сърдечно болните ще бъдат насочвани към София или към многопрофилната болница за активно лечение в Монтана, в която има кардиологично отделение, предположиха лекари – кардиолози, които вече са с прекратени договори с МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца.

Разстоянието между Враца и Монтана е 30 км, между Враца и София обаче е 130 км. Спешните състояния ще бъдат транспортирани с линейки на спешния център, но за контролни прегледи и изследвания хората ще трябва сами да си осигуряват транспорт.

Като пациентски организации сме изключително разтревожени от закриването на кардиологията, защото населението е застаряващо, възрастните хора боледуват, не могат да пътуват, защото това е най-бедният район. Същевременно, по-младите хора са бедни и не могат да си позволяват транспорт за лечение, защото това е най-бедният район. Това коментира председателят на Пациентски организации „Заедно с теб“ Пенка Георгиева. Очакваме бърза реакция от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев“, допълни Георгиева.

Междувременно стана ясно, че Монтанската болница вече е привлякла няколко от добрите специалисти от закритите отделения, като им осигурява и транспорт за пътуванията до работа и обратно.

Въпреки, че част от просрочените възнаграждения бяха платени, дълговете на болницата към края на миналата година заедно с лихвите остават над 20 млн. лева и не намаляват. По данни на синдикатите запорите върху сметките й надвишават двукратно получаваните суми от НЗОК.

 

 

 

 

 

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.