Над 2500 български малки и средни фирми работят в Румъния

Агенция Монитор - петък, 10-11-2017 - 11:21

В момента има около 2500 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 2100 работят с румънски капитал в България. Това обяви зам.-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Румяна Цаканска по време на българо-румънски бизнес форум в „Интер експо център“.

Това е една доста добра статистика, като има тенденция да се увеличават българските фирми в Румъния, защото става въпрос за голям и сериозен пазар, каза тя, цитирана от пресцентърът на агенцията.

Северната ни съседка е един от най-големите търговски партньори на България. Тя е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция. Основните стоки, които България изнася за Румъния, са доста разнообразни: храни, нефтени масла, царевица, медикаменти и други, но стоките, внасяни от Румъния към България са коренно различни: автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия.

Румънските фирми проявяват сериозен интерес от различни форми на партньорство с български фирми, с които да се развият отношенията за производствено коопериране и създаване на бизнес партньорства, каза Цаканска.

Съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганчев обяви, че двустранният стокообмен надхвърля 4 млрд. евро годишно. България изнася стоки за около 2 млрд. евро за Румъния. Бизнес форумът се организира от ИАНМСП и СТИВ-Букурещ Иво Маринов. На него присъства още и посланикът на Румъния у нас Йон Гъля.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.