По три предмета на чужд език в профилираните гимназии

Мила Мишева - петък, 19-08-2016 - 15:16

Езикови могат да се нарекат тези гимназии, които имат учебен план за интензивно изучаване на чужд език или обучават на основния чужд език в IX и X клас по минимум три учебни предмета извън часовете за изучаване на езика. Това предвижда стандарта за Наредбата за институциите, която бе утвърдена днес от министъра на образованието и науката Меглена Кунева след обществено обсъждане. Така ще се избегне възможността училища, в които няма интензивно обучение да се "кичат" с наименованието гимназии.

Езиковите гимназии като Първа английска, Втора Английска, Девета френска гимназия и др. няма да се преименуват с влизане в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование. Това е така, защото тези училища попадат в групата гимназии, при които няма да е необходимо да се вписва означението “профилирана“ или „професионална“, тъй като е включено недвусмислено означение за основния профил или професия. Пример за други такива училища са при Националната търговско-банкова гимназия, Софийската математическа гимназия и Националната природо-математическа гимназия.

Училища, които не са гимназии, но в тях се изучава интензивно език или езици ще подлежат на преименуване. Така например 133 СУ, обаче, известно още като Руското, където езикът се учи интензивно още от първи клас, завбъдеще може да се нарича профилирана гимназия с изучаване на руски език, обясниха от Министерството на образованието. Това обаче може да се случи по предложение от страна на общината. Друг пример за такова училище е 134 СУ, известно като еврейското.

Училищата, които съдържат в наименованията си “национална“ или „национално“,  ще ги запазят до  oбнародването в Държавен вестник на акта на Министерския съвет за определяне на националните училища, пише още в Наредбата.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.