С помощта на държавата

Строят индустриална зона край Стара Загора

Агенция Монитор - понеделник, 04-12-2017 - 16:08

Държавата ще помогне за изграждането на индустриална зона "Загоре" в Стара Загора. Това ще даде тласък за ново развитие в региона, който е една от топдестинациите по икономическо развитие. Това обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на дискусия, в която взеха участие зам.-председателят на парламента Емил Христов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, депутати, регионалните лидери на КРИБ и Съюза на работодателите. 

За целта е предложен общински терен от 110 дка на околовръстния път, като на последната сесия на Общинския съвет тази земя е апортирана в ново дружество. Държавата ще се включи с парична вноска, съответна на оценката на апортираната земя. С парите ще се изгради инфраструктурата, предава БТА. Целта е осигуряване на работни места, привличане на инвеститори и разширяване на потенциала с близките градове като Димитровград, Хасково, Сливен, Ямбол, откъдето могат да се привлекат кадри, обясни Живко Тодоров. 

В региона има дефицит на кадри за машиностроенето и преработвателната промишленост, изтъкна зам.-министърът на социалната политика Зорница Русева. 

За промяна в Закона за публично-частното партньорство и Закона за висшето образование настояваха представителите на бизнеса. Освен законодателни промени, необходима е правителствена програма за следващите 25 години, в която да се посочат видът и броят на кадрите, необходими през периода за инвестициите както в региона, така и цялата страна.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.