Пожар пламна в палатков лагер на границата на Словения.
Бежанци прегазиха оградата на границата между Словения и Австрия

Юнкер свиква кризисна мигрантска среща в Брюксел

Агенция Монитор - сряда, 21-10-2015 - 10:28

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща на държавни и правителствени ръководители от ЕС заради мигрантските потоци през Балканите.

ЕК съобщи, че срещата ще се състои в неделя вечер в централата ѝ в Брюксел.

Поканени са премиерите на България, Австрия, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения, както и председателят на Европейския съвет и представители на Фронтекс и на ООН.

От ЕК отбелязват, че потокът мигранти през Западните Балкани изисква бърз отговор, и уточняват, че целта на срещата е постигането на съгласие по общи действия, които да бъдат предприети незабавно.

Над 4500 мигранти се струпаха късно във вторник край граничния пункт Шпилфелд и събориха оградата на границата между Словения и Австрия, за да преминат на австрийска територия.

Мигрантите започнаха да скандират, че са гладни и да се бунтуват, но австрийската полиция успя да овладее ситуацията и започна регистрация на хората, съобщи местният сайт „Кроне“.

По-рано отново хилядна група мигранти проби полицейския кордон и счупи телената ограда в местността Беркасово и нахлу в Хърватия.

В същото време недоволни от това, че европейците спират устрема им към Германия, бежанци подпалиха палатковия си лагер край Брежице, Словения. Огънят бе овладян от местните пожарникари.

Междувременно словенският парламент одобри рано закон, който дава на армията повече правомощия в помощ на полицията, охраняваща държавната граница, докато хиляди мигранти заляха Словения от Хърватия заради затварянето на границата от страна на Унгария, предаде Ройтерс.

Напливът е страхотен

Новото законодателство ще позволи на войниците да контролират границата на местата, където няма полицейско присъствие. Армията започна да помага на гранична полиция още в понеделник, но само на местата, където е разположена гранична полиция.

Над 20 хил. мигранти са пристигнали в Словения от събота насам. Страната планира да поиска от Европейския съюз полицейска подкрепа и финансова помощ, за да се справи с бежанския поток.