СНИМКА PIXABAY.COM

40% от скъпоценните камъни в Русия със сгрешени документи

Агенция Монитор - вторник, 11-07-2017 - 08:06

40% от украшенията със скъпоценните камъни в Русия се продават в бижутерските магазини с документи, в които не са отразени истинските им характеристики, пише в. „Известия”.

Според експерти от бранша, цитирани от изданието това налага въвеждане на държавен стандарт (ГОСТ) за сертификация на диамантите над 1 карат, използвани за влагане в бижута. Ръководителят на Московския гемологически сертификационен център към Палатата за анализи на Русия Александър Тюненков смята, че с въвеждането на ГОСТ ситуацията на пазара на скъпоценни камъни в страната би трябвало да се подобри. По думите му, в бъдещия стандарт ще се опишат характеристиките, определящи качеството на всеки вид диамант. Нововъведението може да засегне и скъпоценните камъни като изумруд, топаз, гранат и тюркоаз, пише още руското издание.

По данни на Гилдията на бижутерите на Русия всяка година на година в страната на дребно се продават украшения с диаманти на стойност 300 млрд. рубли (около 4,975 млрд. долара). Според експерти на браншовата организация най-често в документите на бижутата се записват завишени характеристики за качеството на вложените големи обработени диаманти над 1 карат (0,2 грама) и средните от 0,30 до 0,99 карата. Липсата на стандарт обаче прави невъзможно обективно доказване, дали в съпровождащия продукта документ е отразено реалното му качество.

От Асоциацията на бижутерите на Евразийския икономически съюз пък искат лицензиране на търговията на едро с диаманти в Русия.

Междувременно от държавната диамантена компания на Русия „Алроса” отчетоха, че за първото полугодие продажбите им са достигнали 2,497 млрд.долара. Необработените скъпоценни камъни са били на стойност 2,4 милиарда. През юни са били пласирани диаманти за 365 млн. долара, като обработените са били за 10,6 млн. долара.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.