Парите били с описани серийни номера

750 лева рушвет за професорите открити у посредниците

Ели Крумова - сряда, 17-05-2017 - 13:00

Бивш студент и съпруг на собственичка на барче в УХТ били връзката между студентите и преподавателите при сделките

Общо 750 лева с описани серийни номера са били открити от полицията у двамата посредници между студентите и арестуваните професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив. 600 лева от общата сума били намерени у 38-годишния Димитър Д. Той е бивш студент на висшето учебно заведение и заради това се познавал с преподавателите. Останалите описани 150 лева били открити във втория посредник при сделките – 61-годишният Петър К., чиято съпруга била собственичка на едно от барчетата в УХТ. Останалите пари – 450 лева от общата сума 1200 лева, за които от прокуратурата твърдят, че трима студенти са броили на двамата професори, не били намерени.

Закопчаните на 15 май преподаватели са от Техническия факултет на висшето учебно заведение. Единият от тях е проф. д-р инж. Симеон Василев, който е ръководител катедра "Техническа механика и машинознание". Той е и председател на Съюза на учените в Пловдив. Вторият професор е д-р инж. Николай Банков, който е ръководител катедра "Електротехника и електроника". Арестите им са осъществени след разследване на предаването "Господари на ефира", които са получили сигнал за случващото се от студенти от УХТ. Сигналът бил подаден до ректора на университета проф. инж. Кольо Динков от председателя на Студентския съвет в УХТ Иво Финков. След като разбрал какво се случва, проф. Динков уведомил полицията. По време на разследването станало ясно, че студентите не броят парите директно на професорите, а че в схемата,  с цел по-висока сигурност, има замесени посредници.

Единият от тези посредници – бившият студент Димитър, помагал и на двамата професори, твърдят разследващите. 38-годишният мъж имал малък търговски обект, до който ходели студентите да дават парите, за да си вземат изпитите.  Когато двама от студентите, подали сигнала за корупционната практика – момче и момиче, отишли да броят 600 лева на Димитър, него го нямало. Затова те дали парите на продавача в съседния магазин за джиесеми, който продавач нямал никаква представа за схемата.

Проф. Василев е обвинен от прокуратурата, че е поискал 600 лева от един студент, за да му даде два изпита - Механика“, 2 част и „Съпротивление на материалите“.

Проф. Банков пък ще отговаря пред закона за взети 600 лева от двамата студенти – момчето и момичето, които трябвало да вземат срещу парите си по един изпит при него - „Теоретична електротехника“, 1 част. Те вече били в 4-и курс, като от две години не успявали да вземат успешно изпита при професора.

Междувременно стана ясно, че ректорът на УХТ проф. Кольо Динков е разпоредил да бъдат проверени всички изпитни протоколи на двамата професори от началото на учебната година до момента. Целта е да се установи колко скъсани студенти имат и колко младежи са успели да си вземат изпитите при тях от раз. Тази проверка обаче ще отнеме време, тъй като професорите са водели занятия по няколко дисциплини в Техническия и Стопанския факултети. Очаква се проблемът да бъде обсъден на академичен съвет на университета в четвъртък, където ще бъде поставен въпросът за корупционните практики. Същата тема ще бъде обсъдена и на предстоящия Съвет на ректорите на висшите учебни заведения у нас, чийто председател проф. Любен Тотев се е ангажирал да го постави.

Единият арестуван посредник е с мярка за неотклонение „подписка”, а в ареста за 72 часа остават двамата професори и втория им помагач, уточниха от прокуратурата в Пловдив. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.