Сребърните фибули за коса
Монитор
В Източните Родопи

Откриха ритуално разчленена тракийска принцеса

Силвия Николова - петък, 01-07-2016 - 13:36

Тялото на ритуално разчленена тракийска принцеса откриха археолози в Източните Родопи. На уникалната находка се е натъкнал екип от археолози под ръководството на младия учен Любен Лещаков. Това съобщи за „Монитор” проф. Николай Овчаров, който е наблюдава и подпомага работата на младите учени. Останките от разрязаното тяло на принцесата, както е практикувала орфическата традиция, са намерени край село Бенковски, Кърджалийска област. Според откритите накити, нейното погребение е едно от най-богатите от тракийската епоха.

Археолозите са намерили разчлененото тяло във оформена в скалите погребална ниша. Там са открити и над 60 украшения от сребро и бронз - фибули, диадема, обеци. При ритуала на тракийската принцеса са били положени 11 сребърни пръстени с изображения на антични богове.

Специалистите смятат, че погребението се е състояло във втората половина на IV в. пр. Хр. Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр.са изработени в някогашния елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство.

Самото разчленяване на трупа е ритуално. Според орфическата традиция така са погребвани знатните люде, подобно на тялото на Орфей, което според митът е било разкъсано, парчетата хвърлени във водите на Марица.

Проф. Николай Овчаров смята, че това е поредното голямо откритие в Източните Родопи.

Явно тук е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Като позиция новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул, каза той. Новата находка е пореден щрих към цивилизацията на скалните хора, с главен център в Перперикон, допълни проф. Овчаров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.