Квантовия компютър на IBM е достъпен за всички

Агенция Монитор - сряда, 04-05-2016 - 12:14

В продължение на десетилетия, квантовите компютри бяха пазени за научните лаборатории. Но днес IBM направи своя работен прототип на квантов компютър, достъпен в интернет, като всеки може да го използва.


Компанията е направила пет кюбит квантов компютър, който се намира в лаборатория в Ню Йорк дистанционно достъпен с помощта на специален софтуер. „Лесния” за употреба интерфейс, изисква познания, за това как квантовите устройства работят, което е далеч отвъд знанията на повечето хора.

 Симулатори на квантови компютри са били достъпни онлайн и преди, но това е първият път, когато хардуера е достъпен за обществено ползване. Това би могло да се възприеме и като самореклама за IBM.


По-важно е това, че свободния достъп до истинско квантово устройство за студенти, изследователи и обикновени маниаци, които иначе не биха имали възможност да си играят с хардуера което означава, че повече лично време може да бъде използвано за бърникане. Някои, несъмнено ще забележи една интересна особеност в поведението или грешка в устройството, като по този начин ще продължи напредъка.

Напредък със сигурност е необходим. Квантовите компютри може да бъдат много по-бързи, тъй като използват едно хрумване от квантовата механика. Докато сегашните компютри използват битове, които съществуват като 0 или 1, квантовите компютри използват кюбитс (qubits), които могат да съществуват, като 0 и 1 или суперпозиция от двете. Това позволява един бит да притежава две стойности едновременно или два бита да имат четири стойности едновременно. което позволява да се обработва данни много по-бързо.

 


Но засега е доказано, че е трудно да се изгради квантово устройство с повече от пет кюбита. Има създаден D-Wave квантов компютър, който се твърди, че се справя със стотици кюбита, но все още не се знае дали компютъра всъщност използва истинските квантови ефекти.

 

IBM се надява, че свободния достъп до хардуера ще ускори развитието на технологията.

 
Тагове:  IBMK

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.