Бунт сред бежанци на о. Лесбос

Агенция Монитор - сряда, 20-12-2017 - 16:10

Сериозни инциденти са станали снощи в бежанския лагер Мория на остров Лесбос, съобщава Нюз.ин. ДПА допълва, че са ранени десетки хора при стълкновения между афганистанци и сирийци.
Някои от размирниците са подпалили палатки и друго оборудване, като не са позволили на пожарникари да влязат в лагера, за да загасят огъня и са хвърляли камъни по тях, информира Нюз.ин.
Редът в лагера е бил възстановен след намеса на силите за борба с безредиците.
Десетина души, сред които две бременни жени, са били откарани в болница. Множество палатки от лагера са изгорели.
Засега е неизвестна причината за тази нова вълна от насилие в лагера.
Бежанските лагери на егейските острови са препълнени с хора, тъй като именно там пристигат мигрантите, които от Турция се опитват да достигнат Европа, посочва ДПА. Само в лагера Мория на остров Лесбос, който е планиран за 2 300 души, всъщност живеят 5 500. Подобна е ситуацията на Хиос и други острови, което допринася за нарастване на напрежението, отбелязва агенцията.
Гръцките власти опитаха да облекчат положението, като прехвърлиха над 1500 търсещи убежище от островите в континенталната част на Гърция.
Съгласно споразумение между Турция и ЕС, подписано през март 2016 г., всички мигранти, които прекосят Егейско море, трябва да подадат молба за убежище в лагерите на островите. Молбите обаче се разглеждат твърде бавно в сравнение с темпа на пристигане на нови мигранти. Така бежанци и мигранти се оказват блокирани на островите в продължение на месеци в препълнени лагери.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.