В София

Безплатен транспорт при мръсен въздух

Цветелина Стефанова - четвъртък, 18-05-2017 - 18:03

Безплатен градски транспорт и ограничаване на колите при силно замърсяване на въздуха ще се въведе в София. Това ще стане факт най-рано наесен, а дотогава експертите ще начертаят точно кога ще се въвеждат тези мерки. Мярката получи зелена светлина вчера от Столичния общински съвет, който гласува програма за борбата с вредните емисии до 2020 година, която в момента се изготвя от експертите. „Механизъм за безплатен градски транспорт звучи чудесно, но трябва да се направят разчети не толкова за парите, защото по-скъпо от здравето няма, но да се види и какъв ще бъде ефектът”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обаче няма да заложи само на тази мярка. „Не очаквам голям ефект от нея, но сме я заложили, за да можем да я проучим и обсъдим“, обясни градоначалникът.

В програмата са планирани краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки в борбата за фини прахови частици от транспорта, транспортната инфраструктура, битовото отопление, отоплението в обществени сгради и от други източници.

От общината строго ще се следят и техническите прегледи на автомобилите. Колите без катализатор ще се спират от движение, като това ще важи и за тези с нива на замърсяване над допустимите норми. Електроавтомобилите пък ще ползват различни преференции, като една от възможностите е да плащат по-ниски данъци или изобщо да са освободени от тях.

Предвижда се изграждане на нови велоалеи и буферни паркинги при началните и крайните спирки на метрото със стимули за използването им. Увеличаваме честотата на миенето на основните улици и булеварди и включване на повече квартални улици. Освен това се предвиждат и мерки при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.