Снимки Авторът

Студът не спря водния протест на Добрич

Ива Димитрова - неделя, 14-01-2018 - 12:59

Минусовите температури в Добрич не се оказаха пречка за протеста на стотици добричлии срещу новото увеличение на водата и некачествената услуга, която ВиК предлага. Протестиращите поискаха оставката на изпълнителния директор на водното дружество инж. Тодор Гикински, както и на целия борд на директорите. Сред гражданите бяха и кметът Йордан Йорданов и зам. кметът Боян Коларов.

„Протестираме срещу увеличението на водата с 32 стотинки на кубик. Протестираме срещу общите водомери. Аз, като редовен платец към ВиК, не съм съгласна, че за 11 кубика консумирана вода, трябва да плащам още 7 кубика обща вода, която идва от недобросъвестни съседи. Протестираме срещу лошото качество на водата, защото не е тайна, че водата в Добрич е негодна за пиене. Протестираме срещу честите аварии и разкопаните улици. Протестираме срещу безводието в Добрич”, заяви Виолета Якова, един от инициаторите на протеста. „Имам три деца и искам те да са здрави!” „Спират ни водата по три пъти в седмицата за по цял ден, дори сега налягането е ниско.” „Нямаме вода от три дни. Това на нищо не прилича. Имам бебе на 3 месеца, как да го опазя от епидемия.” „Живея на седмия етаж. Налягането е толкова слабо, че водата едва тече. Не можем да се изкъпем като хората, за пускане на пералня и дума не може да става.” Така добричлии изразиха недоволството си от услугата, която получават от ВиК и за която плащат една от най-скъпите цени в страната ни.

„Лъжа е, че увеличението на водата ни е само с 4 стотинки. Цената на водата сега е 2.96 лева с ДДС, а обявеното увеличение е за 3.28 лева, което прави увеличение от 32 стотинки, каза Майя Сапожникова, също част от Инициативния комитет за протеста. Към момента Добрич е подкрепен от Вършец и Мездра. Обмисля се създаването на Сдружение на недоволните срещу ВиК в страната и организиране на общонационален протест, добави тя.

С плакати “С цената на водата ни вадите душата“, “ Мръсни или жадни? Трябва ли да избираме….“, “И една стотинка е много“, „Урок по математика 2.96 плюс 4 не е равно на 3.28“ и др., протестиращите преминаха през пешеходната зона на Добрич.

Писмо с искания от пет точки ще бъде изпратено до МРРБ, КЕВР, Омбудсмана на Република България, Областния управител на Добрич, Община Добрич, Управителя на ВиК – Добрич. В писмото се заявява твърда позиция против планиранираното увеличение на цената на водата в гр. Добрич и областта.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.