Еднакви критерии за прием на първокласници

Агенция Монитор - неделя, 26-11-2017 - 09:54

Педагогическите съвети в училищата няма да имат право да въвеждат свои точки за предимство

Критериите за прием на първокласници стават универсални, като предимство ще имат онези деца, които живеят най-близо до училището според наредба 10 на Министерството на образованието и науката. Това заяви в студиото на „По света и у нас“ Венелина Николова, директор на 125 училище в София и част от работната група за промяна на критериите за прием на първокласници. Тя допълни, че за пръв път се въвежда и допълнителен критерий за уседналост и че вече педагогическите съвети в училищата няма да имат право да въвеждат свои критерии за прием.

По критерия за уседналост, родителите ще бъдат класифицирани в четири групи: Родители, които не са променяли постоянния си адрес последните три години;  Родители, които не са променяли постоянния си адрес една година; Родители, които са променили постоянния си адрес последните три години; Всички останали родители.

Сега на общинските администрации се пада отговорността да определят районите на училищата, за да заработят критериите за близост и уседналост максимално добре. Според тези критерии децата, които живеят най-близо до училището, ще бъдат приети. Ако децата са повече, ще се прилагат други, допълнителни критерии: Деца с ТЕЛК, по-висок от 50%; Деца без двама родители; Деца с братя или сестри в същото училище; Деца, завършили подготвителна група в същото училище.

Венелина Николова подчерта, че спрямо децата няма да се въвеждат никакви други критерии. Според нея преминаването към едносменен режим в училищата ще отнеме много време, защото сградният фонд не достига.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.