По време на експедиция с международен екип

Наш учен откри нов вид насекомо в Туркменистан

Яна ЙОРДАНОВА - понеделник, 06-11-2017 - 15:31

Членестоногото е само няколко милиметра, хванато е в капан с френско сирене


Български учен е открил непознато досега членестоного в пещера в Туркменистан. Проф. Павел Стоев от Природонаучния музей при БАН се натъкнал на находката през май 2015 година по време на експедиция в планината Койтендаг. Целта на проучването е била да се изготви доклад, чрез който държавата да кандидатства за включването на този важен от природозащитна гледна точка район към списъка с природни богатства на ЮНЕСКО.

„Това е един от най-слабо проучените райони на Туркменистан, останал встрани от полезрението на учените поради труднодостъпността си и факта, че планината се намира в пограничен район, за който се изисква специално разрешение от граничните власти. Сведенията за флората и фауната на района са изключително оскъдни и произтичат предимно от експедиции на съветски изследователи. Екипът ни, състоящ се от специалисти от Великобритания, Словения, Русия, Туркменистан и България, имаше за цел да проучи пещерите и пещерната фауна, а очакванията ни за интересни открития бяха големи поради факта, че

 

Койтентаг е един от най-богатите на пещери райони в Азия

 

 

Тук се намира четвъртата по дължина пещера – Капкутан-Промеждутъчная с дължина 57 км”, коментира пред „Монитор“ проф. Стоев.

По време на експедицията са били установени няколко нови за науката животни, включително и уникално насекомообразно членестоного, което учените кръщават Turkmenocampa mirabilis (mirabilis, на латински означава удивителен). Интересното на самото същество е, че е първото сухоземно пещерно животно в целия Туркменистан и първото от вида си в Централна Азия. Това шестокрако членестоного е само няколко милиметра голямо, няма очи и има издължени антени, които му помагат в тъмнината.

 

 

За целта учените използвали капани, като са използвали за примамка френско сирене. Поставили ги още в първите дни на експедицията, която продължила повече от 20 дни.

„Това беше стратегията ни. На места, в които е трудно да се работи постоянно, е добре да се поставят примамки. А и подобни силни миризми привличат тези същества, особено в условията на мрак и органичен източник на органични вещества“, обясни ученият.

 

 

След откритието следва и международно признание

 

За находката пишат английският „Индипендънт”, „Нешънъл джиографик”, руски вестници и списания. Проф. Стоев е само на 43 години, но приема случилото се като част от ежедневната си работа. Признава, че от ранна възраст обича да се занимава с наука и по конкретно със зоология.
„През студентските си години започнах да се интересувам от животни, обитаващи екстремни местообитания - пещери, високи планини, пустини. Особено ме вълнува живота в пещерите и пустините. Имал съм експедиции в Тунис, Южна Африка, Филипините, Виетнам, Китай и др., където също намерих интересни неща“, каза още проф. Стоев. Той допълни, че в момента работи и върху описването на други видове и находки от Китай. Признава обаче, че не би напуснал страната ни.

„България е прекрасна и не виждам никаква причина да я напускам. Вярно е, че науката у нас е подценена, но искам да остана тук. Навсякъде има неуредици. Пътувал съм много по света и винаги, когато се върна тук, си давам сметка колко ни е провървяло на родина“, каза още ученият.

 

 

 

 
 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.