СНИМКА МОНИТОР
ДО ЯНУАРИ

Износът ни на пшеница стигна 3,1 млн. т

Агенция Монитор - неделя, 05-02-2017 - 10:59

До миналия месец България е изнесла 3,1 млн. т пшеница, а прогнозите са до следващата реколта количеството да достигне 3,4 млн. т. Това сочат данни от бюлетина на Центъра за икономически анализи в селското стопанство (САРА) към Института за аграрна икономика.

Засега по-слаб е експортът на слънчоглед и за същия период са изнесени около 170 хил. т, като се очаква износът да стигне 640 хил.т. Същото е положението и при царевицата, където предвижданията доставките за чужбина през реколтната 2016/2017 г. да са на ниво от 1,4 млн.т. Засега изнесените количества са едва около половината.

Основните зърнени култури отбелязват обичайното за сезона повишение на цените средно с около 5% на месечна база, пише още в бюлетина. Поскъпването според анализаторите се дължи и на курсови разлики във валутата. Според анализа на САРА големите преходни запаси от зърно в света от миналото лято и прогнозите за богата реколта в южното полукълбо, ще успокоят цените на борсите.

У нас от началото на годината хлебното жито е със средна цена от 285 лв./т без ДДС, а фуражното - по 265 лв./т. Ечемикът през януари се е търгувал по 247 лв./т без ДДС, а от началото на февруари - по 250 лв./т. При царевицата цените са съответно - 290 и 295 лв./без ДДС.

Световните прогнози за реколта 2017/18 са за нови рекорди на производство на зърнено-маслодайни култури. Русия увеличава с 600 хил. ха засятата площ, която ще достигне 80,1 млн. ха. 65% от не ще бъде засята през пролетта, като опит за увеличение ще има при царевицата с около 5%.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.