Аутобанът ще е широк 25,5 метра и с тунели за преминаване на животни

МС отпусна 158 млн. лв. за магистралата до Калотина

Агенция Монитор - сряда, 11-10-2017 - 13:28

Да се осигурят допълнителни 158 млн. лв., средства от държавния бюджет, за магистралата София - Калотина, реши правителството вчера. Предвижда се проектът да бъде изпълнен със средства по механизма за свързване на Европа и от държавния бюджет, съобщиха от пресслужбата на МС. Планираната обща стойност е 177 милиона лева. Финансовият ресурс по механизма е 47,4 млн. лв.
София - Калотина е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и осигурява връзка към коридора Лондон – Будапеща – Белград – Ниш – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.
Участъкът, който предстои да бъде модернизиран, включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5 км и габарит 25,5 м, както и множество съоръжения като мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели за преминаване на едри бозайници.

МС одобри и отпускането на 35 млн. лева за финализиране на железопътните проекти .Сумата ще покрие приключването на реконструкцията и електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград, ремонта на Пловдив-Бургас, на участъка Септември-Пловдив и разходите , за техническа помощ за интермодален терминал в Пловдив и за развитието на възел София.
Допълнително правителството отпусна 19,2 млн. лв. по бюджета на МТИТС за съфинансиране на транспортни проекти по механизма за свързване на Европа за периода 2015-2017 г.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.