Петима нови генерали в армията

Агенция Монитор - сряда, 11-04-2018 - 15:37

Няколко генерали да бъдат повишени в звание, а в такова ще бъде произведени други петима души. Такъв указ правителството предлага на президента Румен Радев.

Така началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще бъде удостоен с висшето офицерско звание „генерал“. Генерал – майор Димитър Илиев пък ще бъде произведен в генерал – лейтенант, ще бъде освободен като заместник-командир на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун и ще бъде назначен за заместник-началник на отбраната. Досега този пост се заемаше генерал-лейтенант Пламен Атанасов, който заради навършване на възрастта ще бъде освободен от военна служба Така на мястото на Илиев в Солун ще замине бригаден генерал Иван Ортоманов , който досега оглавяваше Дирекция „Операции и подготовка“ в МО, като той ще се сдобие и с чин генерал – майор.

Капитан І ранг Георги Пенев, който в момента е началник на щаба на ВМС, ще получи звание флотилен адмирал и ще заеме поста на заместник-командир на ВМС.

Полковник Маргарит Михайлов ще стане бригаден генерал и от зам.-началник на щаба на Сухопътните войски ще оглави Дирекция „Операции и подготовка“ в МО.

Полковник Димитър Петров също ще бъде удостояване със звание бригаден генерал, който ще заеме длъжност командир на 3-а авиационна база. Предишният й шеф бригаден генерал Ивал Лалов ще получи звание генерал – майор и ще бъде назначен за заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Полковник Пламен Ангелов е предложен за директор на Служба „Военна информация“ и удостояване със звание бригаден генерал, като досега той бе зам.-директор на същата. Той ще поеме поста от бригаден генерал Светослав Даскалов, който ще бъде освободен от военна служба поради навършване на пределна възраст за заеманото звание.

Полковник Васил Лазаров е предложен за длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, както и за удостояване със звание бригаден генерал.

Директорът на дирекция „Логистика“ в МО полковник Митко Григоров е предложен за удостояване със звание бригаден генерал.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.