Елена Петрова, Иван Радоев и Мариела Топалова в откриващия спектакъл по Яворов.
Януари – фестивал на българската драматургия

Радичков стана кръстник на театрален форум

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 16:29

Елена Петрова и Иван Радоев откриват с Яворов

Елена Петрова и Иван Радоев откриват второто издание на форума „Януари - фестивал на българската драматургия“ със спектакъл по Яворов, посветен на 140-годишнината от рождението на поета. В актьорския екип на „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ е и младата актриса Мариела Топалова. Нина Пашова е художник на продукцията.

Театралният форум започва на 8 януари и ще продължи до 21 януари, съобщи Бойко Илиев, който освен режисьор и автор на драматизацията за спектакъла, изграден по кореспонденцията на поета и вдъхновения от пиесата „Нирвана“ на Константин Илиев, е инициатор на фестивала и основател на Нов театър – НДК, където ще се играят заглавията от програмата на събитието. Началният час на всички представления е 19.30.

„Януари - фестивал на българската драматургия“ е замислен като средище на театрални продукции по български автори – класици и съвременни. Така под един покрив се събират едни от най-обичаните от публиката постановки, а се предвижда възможност и за творчески дебюти. „Такъв фестивал у нас няма, а и София няма своя театрален фестивал. На това се дължи огромният потенциал на „Януари“ за развитие и за влияние върху театралния живот у нас“, отбелязва Бойко Илиев. Според големия Йордан Радичков

януари е най-българският месец

както става ясно от едноименната негова пиеса. По този начин обичаният наш класик, със съгласието и одобрението на неговия син Димитър Радичков, се превръща в кръстник и патрон на форума. Лого на фестивала е една от рисунките на Радичков от творбата му „Ние, врабчетата“, защото врабчетата също са си чисто български и остават тук дори в най-лютото време, когато прелетните птици са отлетели на юг, коментира Бойко Илиев.

Втората фестивална вечер – на 9 януари, ще се играе авторският спектакъл на Ованес Торосян и Петко Венелинов „Колега“. Двамата не само са подписали текста и режисурата на представлението, но споделят и двете роли в него. „Колега“ е обръщение на професионалните шофьори помежду им, но е и нещо много повече. То е емблема за цяла социална прослойка и нейния микро свят с изнервен трафик, забързани клиенти, бесни клаксони, засичания, псувни, битовизми…

Ованес Торосян и Петко Венелинов в плаката за проекта „Колега“.

На 10 и 12 януари звездата на Народния театър Иван Юруков ще покаже своя моноспектакъл по текстове на Александър Урумов „Пилето, което казва ку“ за един самотен чудак, който ще навлезе в най-съкровените си спомени и тъмни кътчета на съзнанието, за да вземе съдбовното решение как и дали да продължи напред. Между тези две дати, на 11 януари, експлозивната Яна Маринова също ще излезе сама на сцената – в „Глас“ от писателката Елена Алексиева под режисурата на Лъчезара Паскалева. Моноспектакълът разказва за тайната дубльорка на оперната дива Мария Калас, която цял живот чака звездния си час да запее пред публика. Продукцията е на НБУ.

На 15 януари ще се играе „Великденско вино“ на изтъкнатия ни драматург Константин Илиев с режисьор Весела Василева – постановка на театър „Възраждане“, която донесе награда „Аскеер“ за водеща мъжка роля на актьора Свежен Младенов. Той влиза по забележителен начин в образа на Поп Кръстю, за да изследва темата за вината и/или невинността на личността в историята, а клисар на низвергнатата му църква ще е Йордан Ръсин. Следващата дата е запазена за „Асансьорът“ от Георги Марков с Янислава Линкова и Бисер Маринов, режисьор е Малин Маринов.

На 17 януари ще бъде показан спектакълът на Бойко Илиев

по романа на Димитър Димов „Поручик Бенц“

В одеждите на фаталната Елен Петрашева ще видим Йоана Буковска-Давидова, а като влюбените в нея офицери ще се изявят Ивайло Захариев и Любомир Ковачев. Съвсем скоро това заглавие имаше втора премиера в Разградския театър „Антон Страшимиров“ - вече с екранната Виолета Захариева от „Откраднат живот“ в главната роля. Александър Урумов и автор и на моноспектакъла на Николай Урумов „Лалугер“ с режисьор Юрий Дачев, от афиша на Добричкия театър. На фестивала е на 18 януари. „Жужене“ - авторски моноспектакъл на Росица Иванова с режисьор Ивелина Колева, продукция на Lumen, „Пълдин артклуб“ - Пловдив, закрива парада на 19 януари.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.