Снимката е илюстративна

3234 първокласници тръгват на училище във Варна

Добромир Радушев - събота, 09-09-2017 - 10:58

3234 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг през учебната 2017/2018 година. Те са записани в 37 общински училища, като 2476 от тях ще бъдат обхванати в целодневна организация на учебния ден, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“ във Варна.

В подготвителните групи на училищата са записани 553 деца на 6 години и 208 - на 5 години.  От тях на целодневен режим са общо 272 деца. Общински детски градини ще посещават 2552 шестгодишни и 3078 петгодишни малчугани. За родителите на децата в детските градини и в училищата е важно да знаят, че учебните помагала за 5 и 6-годишните, както и учебниците за учениците от първи до седми клас, са безплатни.

От дирекция „Образование и младежки дейности“ напомнят, че е недопустимо ръководствата на училища и градини да събират пари от родители и настойници за ремонти и обзавеждане на училищна база. Във всяка от образователните институции по силата на Закона за предучилищното и училищното образование функционира обществен съвет, който е орган за обществен контрол и при необходимост родителите могат да потърсят неговото съдействие, посочват още от общинската дирекция.

През летните месеци бяха извършени ремонти в 30 училища и 22 детски градини на територията на общината. По данни на директорите, учебната година ще бъде открита нормално във всички училища. Относно реконструкцията и обновяването по ОП „Региони в растеж“ на 7 училища, сред които са Първо основно училище, VII СУ „Найден Геров“, СУ „Димчо Дебелянов“; „СУ П. Яворов“, ОУ „Константин Арабаджиев”, ОУ „Стефан Караджа” и ОУ „Н.Й.Вапцаров“ и три детски градини „Светулка“, „Първи юни“ и „Ян Бибиян“, както и Гимназиите по дървообработване и по икономика, се провеждат обществените поръчки за избор на изпълнители и дейностите не са стартирали. Въпреки това, в тези училища новата учебна година също ще започне нормално, уверяват от община Варна.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.