Д-р Таньо Славчев е един от водещите специалисти по трудно зарастващи рани
Монитор
Безплатно по линия на НЗОК в Пловдив

Лекуват комплексно незарастващи рани

СИЛВИЯ НИКОЛОВА - сряда, 21-06-2017 - 17:55

100 000 души с кошмарната диагноза всяка година

Успешно лечение на трудно зарастващи рани по иновативен за България метод прилагат лекари в пловдивска клиника. Терапията там е бeзплатна, тъй като тази диагноза се покрива от Националната здравноосигурителна каса по специална клинична пътека, съобщиха от лечебното заведение. Така от метода могат да се възползват всички здравноосигурени в страната, уточниха от там.

Повече от 100 000 човека у нас се лекуват всяка година от това усложнение. Няма обаче статистика колко точно за засегнатите от него. Терапевтичният курс в Пловдив включва медикаментозно разширение на съдовете за подобряване на кръвооросяването малки хирургични интервенции за отстраняване на възникнали рани и некроза преди задълбочаването им при необходимост, и антибиотично лечение за премахване на микробната флора. Целта е некротичният процес да се овладее в етап, в който все още е обратим. Поради високата си податливост на инфекции, при липса на навременно и адекватно лечение, трудно зарастващите рани могат да доведат дори до ампутация на засегнатия крайник.

Атоничните рани възникват спонтанно и обикновено са следствие от друго от друго заболяване. За трудно зарастващи нараняванията се смятат тези, които не заздравят за период от 4 до 6 седмици.

Водещи причини за тях са артериалната и венозната недостатъчност, и диабетът.

Около 15 на сто от диабетиците развиват т. нар. „диабетното стъпало“, което се получава от свиване на кръвоносните съдове и увреждане на периферните нерви. Симптомите са намаляване на потенето и губенето на усещане за болка и топлина.

Ако диагностицираните усетят някои от тях, да потърсят лекарска помощ, тъй като закъснялото лечение може да наложи ампутация на крайника, предупредиха ендокринолози.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.