Чистене между снежинките

Цветелина Стефанова - вторник, 10-01-2017 - 18:49

 

Между снежинките минава чистенето на пътищата у нас от години. Още при първите капки се блокират магистралите в страната, заледени тротоари, хора, ринещи снега пред домовете си и почти непроходими улици са обичайна гледка всяка зима. На пръв поглед са необходими няколко прости условия за ефективно зимно почистване на шосетата. Първо, трябва да има пари за това. Второ, желателно е да има добра организация. Трето, да са ясни критериите, които трябва да покриват снегопочистващите фирми. Четвърто, да има санкции за тези, които не са спазили изискванията. Колкото е просто на думи, толкова е сложно да се приложи на практика. Уви, и през тази зима условията не са налице и както винаги станахме жертви не толкова на зимата и валежите, колкото на безграничната глупост и тоталната безотговорност. Магистрали и централни пътища в страната са като ледени пързалки, а тези към селата пък са забравени от всички. Да не говорим за шофьорите, които подкараха колите си с летните гуми и блокираха и без това труднопроходимите пътища. Всяка сутрин от телевизора ни предупреждават, че навън е люта зима. Явно не беше достатъчно, за да влезе в главата на българския водач, че не е сам на пътя, и освен за собствената си безопасност трябва да се грижи и за тази на околните. И той отново реши да посрещне зимата „по джапанки” и да не си смени гумите. За всичко това обаче отговорност отново носи държавата, която трябва да даде личен пример, че всеки си върши работата и спазва правилата.

Като капак на всичко явно общините у нас са преценили, че основното занимание на хората е да станат фигуристи. На всеки метър се виждат хора, които се опитват да запазят равновесие върху непочистения и нагънат лед, правейки ред чупки в кръста или такива, които скачат като антилопи в преспите. Десетки падат и се озовават в спешните центрове с натъртвания и счупени крайници. Общините отново оставиха хората, които живеят в малките квартални улички да разчитат на акробатичните си умения, след като не ги изчисти от снега. Всички тези ситуации имат нещо общо - хората са пострадали заради нечия немарливост или неспазване на законите. Трябва обаче да погледнем и към себе си - колко от нас почистиха пред блока си, там, откъдето всеки ден излизаме с нашите деца. Твърде съмнително е, че самите ние ще променим мисленето, отношението си и най-вече действията си към проблема със снега по тротоарите. Наистина природните явления поставят предизвикателства пред нас, но щом се повтаря всяка зима, може би не се учим от грешките си. Затова ще бъде истински успех, ако през следващата зима снегът не ни блокира. А до тогава - внимавайте и пазете равновесие!

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.