Предвижда се сателитна навигация да има на всички граждански летища до края на годината.
МОНИТОР

Сателитна навигация за полетите на летище София

Агенция Монитор - четвъртък, 28-04-2016 - 16:38

Сателитна ще помага за насочване на кацащите и излитащи самолети на летище София, съобщиха от „Ръководство на въздушното движение” (РВД). Целта е да се оптимизира управлението на въздушното пространство в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Очаква се новата система да даде възможност за гъвкаво определяне на траекториите на полетите и пренасочване на самолетите извън гъсто населените територии.

Сателитната навигация намалява конфликтните точки, посочват още от от РВД. От дружеството уточняват, че новата технология ще даде възможност повече самолети да преминават през и над София да се намалят шумът, разходът на гориво и вредните емисии.

Плановете на РВД предвиждат въвеждане на сателитната навигация да се въведе за всички граждански летища до края на 2016 г. Така България ще се нареди сред водещите държави в Европа като Германия и Франция в управлението на въздушното пространство.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.