Заради заем от 47 млн. евро

Заводът на Цветан Василев в Парачин пред фалит

Агенция Монитор - вторник, 16-05-2017 - 17:38

Съдът решава в четвъртък дали да го обяви в несъстоятелност по искане на кредитор

Стъкларският завод в Парачин на банкера беглец Цветан Василев е пред фалит. В четвъртък Търговският съд в Крагуевац ще решава дали да обяви в несъстоятелност фабриката. Искането е дошло от кредитор на завода заради неизплатен заем в размер на 47 млн. евро, обявиха сръбските медии.

Кредиторът е учреденото в Чачак дружество „Вексилум Балкан“, а според работниците във фабриката има нещо гнило в цялата процедура. „Вярвам, че фалитът е дирижиран, за да може заводът да се освободи от дълговете си и да бъде продаден на безценица“, твърди представителят на самостоятелните синдикати в общината Микица Симич пред „Вечерни новости“. Според шефа на профсъюза „Независимост“ Бобан Никодиевич хората, работещи във фабриката, са 825 на брой, но като се вземат предвид и семействата им, излиза, че около 3500 жители на Парачин разчитат на завода. Заради опасността те да загубят препитанието си от седмица насам профсъюзите организират протести, като първият е бил преди няколко дни. Искането им е държавата да се намеси, за да не бъде затворен заводът.

Според търговските регистри в западната ни съседка дружеството кредитор е създадено преди само три месеца – през февруари 2017 г. Това само засилва подозренията, че зад цялата история отново стои банкерът беглец Цветан Василев, чийто патент бе източването на КТБ именно чрез роящи се непрекъснато новосъздадени кухи дружества. Слуховете, че той се опитва да продаде завода, вървят от повече от година, като дори се появиха информации, че е възможно по този начин да си урежда и допълнителен чадър от сръбските си покровители. Както лъсна преди месеци, над него е опъван чадър лично от отиващия си вече президент на държавата Томислав Николич, като Василев е бил и сред дарителите на фондацията на съпругата на Николич – Драгица. Преди няколко седмици фондацията беше обискирана от сръбската полиция заради данни за съмнения около финансирането й.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.