Златева: БГ председателството на ЕС е отговорност и възможност

ВИКТОРИЯ БОЯДЖИЕВА - четвъртък, 20-04-2017 - 11:44

Председателството е отговорност, защото в България ще се водят важни дебати - ще се стартира работата по многогодишната финансова рамка на ЕС, излизането на Великобритания от ЕС и мигрантската криза, но е и възможност, защото така българските позиции ще бъдат чути по-добре. До това заключение стигна служебният вицепремиер Деница Златева по време на изслушването й в НС във връзка с българското председателство на Европейския съвет.

По отношение на фокуса на българското председателство Златева посочи, че предстои да бъде обсъден и изразен в националната програма, но загатна, че акцент трябва да бъде развитието на предприемачеството, конкурентоспособността и единния пазар, както и политиката по миграция. "Ние като външна граница на ЕС сме особено заинтересовани от процеса на реформа на така нареченото Дъблинско споразумение и солидарно разпределение на отговорността по справянето с мигрантската, бежанска криза“, каза Златева.

Очаква се първият вариант на националната програма да бъде готов до края на месец юни, а финализираният най-рано през месец ноември.

Финализирани са всички изисквания по отношение на НДК като основна сграда за председателство, каза още тя, като допълни, че е същото се отнася и за поръчката за ремонта на втория обект, който е дом 2 в „Бояна“. По думите й е финализиран и комуникационният план, и визуалната идентичност на българското председателство. Не е приключена  културната програма, но е започната.

Златева отново изброи петте основни приоритета на председателството. Първият е работни места и конкурентоспособност, вторият - равен достъп до образование, борба с бедността, третият е свързан с енергийния съюз, с четвъртият очертава ЕС като съюз на свобода, сигурност и правосъдие, прилагане на всеобхватната политика за миграция и солидарност между държавите. Петият приоритет е Съюзът като мощен фактор на световната сцена.

Тя подчерта, че в рамките на българското председателство се предвижда и тристранна среща на върха във формат-страните от Западните Балкани + 27 държави членки на ЕС + Великобритания. „До 35 досиета ще бъдат разглеждани по време на българското председателство в различните сектори и области“, каза тя и посочи, че заради тях секторните министерства са се възползвали от правото си да използват капацитета на българи, които работят в структурите на Европейския съвет и Европейския парламент. За сега 10 души са одобрени, които в рамките на 6 месеца ще подпомогнат официалното ни представителство в Брюксел.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.