Писалка открива рак за секунди

Агенция Монитор - четвъртък, 07-09-2017 - 14:28

Разпознаването на злокачествените ракови тъкани от здравите тъкани е основен проблем, когато става въпрос за хирургия, поради което медицинските специалисти непрекъснато търсят нови технологии, за да помогнат на хирурзите да разграничат добрите тъкани от лошите. През годините са представяни различни научни постижения под формата на светещи съединения, които осветяват ракови клетки и интелигентни скалпели, които предлагат визуално и аудио ориентиране. Сега изследователи от Университета в Тексас (UT) в Остин са разработили устройство, подобно на писалка, което идентифицира раковата тъкан по време на операцията, което увеличава шансовете за успех на процедурата.
”Ако говорите с раково болни след операция, едно от първите неща, които мнозина ще кажат, е: Надявам се, че хирургът е премахнал рака изцяло”, казва Ливия Шивинато Еберлин, асистент по химия в Остин, който ръководи екипа. „ Сърцераздирателно е, когато това не е така, но технологията ни може значително да подобри шансовете, хирурзите наистина да премахнат всяка следа от рак по време на операцията.”
Премахването на раковата тъкан освен здравата е важно по време на операцията, и не само за да се гарантира, че целият тумор е отстранен. Премахването на прекалено много здрава тъкан също може да бъде опасно, което увеличава перспективата за увреждане на мускулната и нервната функция, заедно с други болезнени странични ефекти.
В момента най-съвременните методи, които хирурзите използват, за да диференцират рака и здравите тъкани, се наричат ​​Анализ на замразената секция. Недостатъкът на този метод е, че той изисква да бъде подготвена и изследвана проба от патолог, което може да отнеме повече от 30 минути и оставя пациента подложен на повишен риск от инфекция. Освен това може да се окаже ненадежден в 10 до 20 процента от случаите.
Инструментът, разработен в УТ Остин, се твърди, че е много по-бърз и по-точен от сегашните подходи. Наречен MasSpec Pen, инструмента работи, като открива биомаркерите на определени видове рак, използвайки софтуер, за да ги сравни с каталог от 253 проби, включващи както здрави, така и ракови тъкани от гърдата, белия дроб, щитовидната жлеза и яйчниците.

„Раковите клетки нарушават метаболизма, тъй като те израстват без контрол”, казва Еберлин. "Тъй като метаболитите в рака и нормалните клетки са толкова различни, ние ги извличаме и анализираме с MasSpec Pen, за да получим молекулярен отпечатък на тъканта. Невероятно е, че чрез този прост и лесен химичен процес MasSpec Pen бързо осигурява диагностична молекулна информация, без да причинява увреждане на тъканите.”
Писалката просто трябва да се държи срещу тъканта, докато с педал за крака се стартира процеса. Тогава малка капка вода пада върху тъканта, което позволява малките молекули да бъдат абсорбирани в течността. След това тази вода се подава в масспектрометър, инструмент с възможност за откриване на хиляди молекули и интерпретирането на молекулните отпечатъци на различни видове рак.
След като завърши този анализ на свързаният компютърен екран автоматично се показва резултата „нормално” или „рак” за около 10 секунди, а за някои видове рак дори посочва подтипа, например „рак на белите дробове”. При тестване на MasSpec Pen върху 253 тъканни проби, взети от раково болни, инструмента е показал повече от 96 процента точност и е бил в състояние да открие рак в маргиналните области между нормалната и раковата тъкан.

„Всеки път, когато можем да предложим на пациента по-прецизна, по-бърза или по-безопасна операция, това е нещото, което искаме да направим”, казва Джеймс Сюлибурк, ръководител на ендокринната хирургия в Baylor College of Medicine и сътрудник по проекта. „Тази технология прави и трите. Тя ни позволява да бъдем много по-прецизни в това, коя тъкан да отстраним и коя да оставим.”
Екипът е подал патент за технологията и очаква да започне тестове по време на онкологични операции през 2018 г.

Тагове:  KMasSpec-Pen

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.