Старозагорската болница „Тракия“ е едно от малкото здравни заведения в България, което разполага с аспирационната апаратура за премахване на тромби Indigo Penumbra като е постигната пълна успеваемост.На малката снимка е д-р Борислав Борисов

Лекари от Стара Загора спасиха пациент с инфаркт на червата

Христо Христов - четвъртък, 01-02-2018 - 15:36

 

Специалисти от инвазивния екип на отделението по кардиология при болница Тракия в Стара Загора спасиха пациент с диагноза инфаркт на червата.

63-годишният мъж постъпил с изключително остри болки и опасност за живота му, консултацията с хирурзи установила че изваждането на тромба, който е подпушил мезентерната артерия не може да се осъществи по оперативен начин.Специалистите са предприели аспирация на съсирека със специализирана апаратура Indigo Penumbra, като проникнали до тромба  през артерия на лявата ръка и под ангиографски контрол .Пациентът е бил изписан само след два дни , предстои да бъде направен контролен преглед през следващата седмица.

 „Това е изключително опасно състояние, което води до некроза на червата и е с много висока смъртност“, коментира началникът на кардиологичното отделение  д-р Борислав Борисов. Причина за появата на тромба в случая се оказва една от най-честите сърдечни аритмии – предсърдно мъждене, от която мъжът е страдал в продължение на години, но не е провеждал предпазно лечение. „Подобна аритмия изисква стриктно профилактиране с антикоагуланти, каквото не е било правено. Случаят показва как подобно пренебрежително отношение към здравословен проблем може да коства живота на човек. За щастие, успяхме да помогнем навреме“, допълни медикът.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.