На Харалд Синия Зъб е кръстена услугата Bluetooth.

Дете откри сребърно съкровище Bluetooth

ГЕОРГИ СЛАВОВ - понеделник, 16-04-2018 - 16:20

13-годишно момче откри съкровище в нива на германския остров Рюген. Според специалисти става дума за голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, изсечени от първия християнски североневропейски крал Харалд Синия зъб. Викингът е известен в цял свят и до днес заради името, което носи дигиталната услуга Bluetooth, която е кръстена на него. Знакът за свързване чрез блутут на мобилните телефони пък представляват инициалите на името му, изписани с руни.

Съкровището е открито в нива от около 400 квадратни метра в местността Шапроде. В него освен монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени.

Открил го е ученикът Лука Малашниченко още през януари. Той обикалял с метален детектор из острова заедно с хоби-археолога Рене Шьон. Момчето се интересувало от викинги и изучавало всичко за тях. Първоначално помислило, че детекторът му е засякъл фолио от нечия закуска, но при по-внимателно вглеждане, установил, че в пръстта се подават монети. Приятелят му археолог се обадил в местния музей и съкровището било извадено внимателно.

„Това е най-голямото откритие на сребърни монети за периода, когато Харалд Синия Зъб е бил на власт, и това го прави особено значимо“, коментират експерти.

Викингът Харалд Синия Зъб се смята за създател на датското кралство, който въвежда християнството и обединява отделните племена.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.