Заработи първата мрежа за доставки с дрон

Агенция Монитор - понеделник, 02-10-2017 - 14:27

Смята се, че дронове ще заменят някои методи за доставка, но идеята, че биха могли да допълнят тези методи също започва да набира популярност. Mercedes-Benz заяви намеренията си в тази област още миналата година, когато представи концептуален микробус, който включва дронове за доставка, а сега компанията направи още една стъпка напред, след като започна тесове на технологията в Швейцария.


Първоначално Mercedes-Benz в сътрудничество с компанията за дронове Matternet, е провел проучвания как дронове могат да бъдат комбинирани с микробуси за по-ефективни доставки, като сега започна тестове в реално време, извършвайки реални доставки за швейцарския онлайн търговец на дребно Siroop. Mercedes-Benz Vito ще служи, като мобилна площадки за кацане на дрона M2 на Matternet, който може да пренася до 2 кг на разстояние до 20 км.


Така че, вместо дрона да извършва крайната доставката, ще бъде използван за доставка на поръчани артикули от складовете на онлайн търговеца до микробусите Vito, паркирани на едно от четирите предварително определени места около град Цюрих. Там водачът взима пакета и завършва крайната доставка, както обикновено, докато дрона се връща в склада.


Това е наподобява системата тествана от UPS по-рано тази година, но при нея дрона излита от камион, за да извърши крайната  доставка, позволявайки му да продължи към следващото място за доставка. Така че, системата на UPS спестява на камиона крайната доставка и градския трафик, тази на Mercedes / Matternet спестява на микробуса връщането до склада за зареждане с нови доставки.

„Ние вярваме, че логистичните мрежи използващи дронове ще променят ежедневния достъп до стоки, като ще може да се поръча нещо онлайн и като магия, то да бъде доставено за минути и за само част от разходите и енергията, изразходвани днес”, казва Андреас Раптопулос, основател и главен изпълнителен директор на Matternet. „Швейцария е в челните редици на тази технологична революция и това е първата мрежа за доставка с дронове, която работи в голям европейски град и първата света работеща мрежа за доставки с микробус и дрон.”

 
Изпитанията започнаха миналата седмица и ще се извършват по седем часа на ден, пет дни в седмицата, за период от три седмици, когато времето позволява. В бъдеще, този вид система може да бъде под формата на напълно автоматизирана мрежа за електронна търговия с дронве за доставка, която ще спомогне за облекчаване на трафика в градската среда и ще намали разходите и времето за доставки.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.