Снимки: Sono Motors

Sono Sion се задвижва и със слънчева енергия

Агенция Монитор - петък, 28-07-2017 - 14:55

Миналата година германската компания Sono Motors стартира успешна кампания за набиране на средства в Indiegogo за производство на електрически градски електромобил. Купето на Sion е покрито с 7.5 квадратни метра фотоволтаични панели, които зареждат батериите на електромобила. Окончателният дизайн бе представен през април, а от днес Sion е достъпен за пред поръчка.


Sion има 330 монокристални фотоволтаични панела на предния капак, вратите, прозрачния покрив и задния капак, подпомагащи зареждането на батериите, докато автомобилът е в движение или е паркиран. Фотоволтаичните панели не са достатъчни за захранването на автомобила единствно със слънчева енергия, но компанията твърди, че системата на Sion  предоставя енергия за около 30 километра на ден в идеални условия.


През септември Sono заяви, че системата предоставя до 65 км пробег на слънчева енергия, но в реалния свят има фактори, като продължителна облачност и останалите участници в движението, които хвърлят сянка върху панелите, влияейки върху ефективността на панелите. Подобно на другите електромобили, зареждането на акумулаторите на Sion се осъществява посредством електрическата мрежа, като  максималното разстояние изминавано с едно зареждане е 250 км.

Семейният електрически автомобил с пет врати и мотор с мощност 80 кВт разполага само с предна и задна предавка и максимална скорост от 140 км/ч, което би трябвало да е достатъчно  да задоволи нуждите на повечето обитатели на града и предградията.


Интересното в опростения интериор е системата за филтриране на въздуха, която използва мъх, за отстраняването на прахта от въздуха в купето. Sono казва, че собствениците не трябва да се безпокоят, че трябва да се грижат за мъха, като потвърждава, че за мъха не са обходими грижи и трябва да издържи години, преди да се наложи да бъде заменен.
Другите характеристики включват информационно развлекателна система управлявана от 10-инчов сензорен дисплей, ABS, въздушни възглавници за пътници и шофьорa и технология за двупосочно зареждане, която позволява на други устройствата използват батерията на Sion, като компанията твърди, че заряда може да бъде споделен с други електрически превозни средства при необходимост.

Като опция се предлага теглич, способен да тегли товари до 750 кг.
Собствениците на Sion ще имат възможност да наемат батерията или да купят целия пакет от автомобил и батерии срещу € 16.000. Sono сега се нуждае от 5 000 предварителни поръчки, за да започне производство, което ще започне следващата година, като първите доставки се очакват през 2019 г.

Тагове:  KSono-SionSono-Motors

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.