Снимки: Carnegie Mellon University

Софтуер превръща плетачните машини в 3D принтери

Агенция Монитор - понеделник, 02-04-2018 - 13:36

Програмирането на индустриална плетачна машина, за да изплете определен тип артикул е доста сложен процес. Поради това те обикновено не се използват за създаване на единични бройки. Това вече може да се промени, благодарение на нов софтуер, с който плетачните машини може да плетат индивидуални 3D обекти.

Програмата е разработена от екип учени от университета Карнеги Мелън, ръководен от асистент Джеймс Маккан. Използвайки компютърни модели на триизмерни обекти, под формата на 3D мрежи, които автоматично се превръщат в инструкции за плетене, бод по бод, и позволяват на компютърно контролираните плетачни машини да произвеждат тези 3D предмети при необходимост.

Софтуерът е разработен да работи с широко разпространените машини за плетене с V- образни легла, при които влакната преждата се манипулират от успоредни легла с игли, които са под ъгъл една спрямо друга, под формата на обърната бъква V. Софтуера е съобразен със ограниченията на тези машини, което води до инструкции, свеждащи до минимум шансовете за късане или задръстване с прежда.

За сега системата е в състояние да произвежда само обекти с гладка повърхност, за разлика от други видове плетки. Както и софтуерът все още не е съвместим със всички марки и модели машини.

Технологията ще позволи на плетачните машини лесно да произвеждат потребителски артикули като ръкавици или пуловери, изплетени индивидуално за клиенти.

„Машините за плетене може лесно да бъдат използвани като 3D принтери”, казва Маккан.

 
Тагове:  K3D-printing

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.