Осъдиха старозагорски доктор за фалшива диплома

Христо Христов - четвъртък, 11-01-2018 - 16:10

Двугодишна условна присъда постанови състав на старозагорския районен съд по дело с обвиняем местен лекар, който е използвал фалшив документ за придобита кардиологична специалност. На подсъдимата скамейка застана 57-годишният д-р Иван Вуцов, който е обвинен че от 11 юни 2010 г. до 27 декември 2013 г. в условията на продължавано престъпление, съзнателно се ползвал от преправен официален документ, за придобита квалификация.

Документът  е от 1 юни 1996 година и е издаден от софийския медицински университет. Той е бил използван пред ръководствата на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“ и МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Града на липите. Районният съд е разглеждал казуса на 14 заседания, от прокуратурата са поискали да бъде наложена присъда от 3 години затвор при 5-годишно отлагане на изпълнението й. В крайна сметка присъдата е двугодишна при 4 – годишно отлагане.

Аналогична присъда постанови по казуса през 2016 г- и  състав на столичния районен съд, тя обаче беше върната от състав на Столичния градски съд на прокуратурата за отстраняване на пропуски в обвинителния акт.В момента се очаква насрочване на заседание по новото дело.

Д-р Иван Вуцов е завършил медицина през 1985 година, добил е права по специалността „вътрешни болести“ и на два пъти е бил „късан“ на държавните изпити за специалността „кардиология“.

След второто си неуспешно явяване, в началото на месец юли 1996 година, Вуцов поискал от Медицински университет - София да му бъде издаден дубликат на дипломата за специалност „Вътрешни болести“, тъй като бил изгубил оригинала. Именно този дубликат с номер 002320 бил преправен, като на мястото на специалност „Вътрешни болести“ била изписана специалност „Кардиология“. Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в София. Междувременно оригиналният документ бе откраднат от папката с делото в СРС и до момента не е открит, припомнят запознати със сагата магистрати.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора. Към момента д-р Вуцов работи като началник на спешно отделение при МБАЛ „Бургасмед“, където е назначен с дипломата си по първата специалност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.