Морският дракон показва бодлите само при опасност
Yandex
Бълхи пъплят в пясъка на плажа, въдят се в сухи треви

Морски дракон парализира за цяла година

Силвия Николова - четвъртък, 01-06-2017 - 08:00

Собствената урина успокоява опарване от медуза

Независимо, че по българското Черноморие няма акули убийци, нито баракуди, някои от обитателите на крайбрежието могат да ни докарат сериозни проблеми.

Рибата, наречена морски дракон, е най-опасна от тях. На външен вид тя не е никак респектираща, наподобява попче, но е най-отровната по нашите географски ширини. Тя има опасен шип на хрилното капаче и убождането е доста болезнено. Чрез него тя впръсква в жертвата редица токсични вещества. Морският дракон не е агресивна риба и никога не напада сама, но ако човек върви по дъното с голи крака и я настъпи, тя отговаря с отровните си шипове. Най-уязвими обаче са рибарите, когато вадят улова, оприличават я на попче и когато я хванат в ръце, вече е късно. От нея не са застраховани и туристите. Само през миналото лято 7 души са посетили токсикологията във Варна.

При убождане от морски дракон болката е остра, а мястото бързо се подува. |При някои алергични хора избива пяна на устата равновесието им се нарушава. По тази причина преди време лекари в Бургас не обърнаха първоначално внимание на чуждестранен летовник с тези симптоми, като го взеха за пиян. Едва, когато той им каза, че е усетил убождане в морето, токсиколозите му сложиха противошокова инжекция. Макар и ужилването от морски дракон да не е смъртоносно, докторите съветват веднага да се потърси лекарска помощ, за да не се забавя лечението. Обикновено то трае около два-три месеца, а при най-тежките случаи може да се стигне до нарушаване на функция на пръстите на крайника за около година.

Рибите скорпид и звездоброец живеят по каменистите дъна, но в български води се срещат рядко. Те също са с отровни шипове. Подобно на морския дракон не са смъртоносни, но могат да доведат до продължително изтръпване или парализа на убодения крайник. Затова е необходима противоалергична инжекция в близките два часа.

Медузите, колкото и красиви на вид, могат да създадат здравословен проблем на хората с по-чувствителна кожа или на алергичните. Опарването им е истинско мъчение за децата, които от него могат да получат и мехури.

Тези морски създания жилят с пипалата си, но не и с повърхността. Затова, ако искате да покажете отблизо медуза на детето си, загребете я от горната страна с ръка и я обърнете с пипалата нагоре. На мястото на опарването се чувства силна пареща болка и сърбеж могат да се появят и обриви. В случаи могат да се наблюдават и по-тежки реакции - гадене, повръщане, диария, подути лимфни възли и коремни болки. Рядко се получават силни алергични реакции със затруднено дишане. Ако това се случи, потърсете лекарска помощ. Ще ви сложат противоалергична инжекция или ще ви изпишат хапчета.

Народен и изпитан метод при ужилване от медузи е поливането със собствената урина. Киселото й РН моментално разтваря отровата, която е попаднала в тялото и облекчава болката. Този алтернативен метод се използва от векове от жителите на Хавай.

Неохраняваните плажове, макар и с пясък, могат да ни докарат сериозни ухапвания от бълхи. Тези гадинки се въдят на сухи места. Разнасят ги бездомните кучета и котки, могат да се загнездят и във вълната на овче и кози. Те се унищожават много трудно с препарати. Ухапванията им се различават от останалите по това, че са по няколко малки червени пъпчици, скупчени една до друга. Така се получават цели обриви, които понякога се сливат. При мазане с лечебни мехлеми, на втория-третия ден червеното сменя цвета и потъмнява, пъпките се свиват, но пак сърбят.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.