Оптимистично след Brexit

Иван Тропанкев - неделя, 26-06-2016 - 14:52

В тъжния за Европа след Brexit петък в малкото гръцко градче Сидерокастро беше подписан договора за свързаност на българския и гръцкия системни оператори - Булгартрансгаз и ДЕСФА. След газовата криза от зимата на 2009 г. документът гарантира, че това няма да се повтори. Освен това всеки газов търговец може да купува и внася у нас газ, на първо време от терминала в Ревитуса. Няма да навлизаме в подробности каква е ролята на партньорите от Брюксел това да се случи. Но ще отбележим, че е пример как трябва да се осъществят гарантиращи националната ни сигурност проекти.

Ако трябва да бъдем честни, седем години са дълъг период тази връзка да се включи. И заради неясно финансиране все още мудно се работи по междусистемните връзки с останалите съседни страни. А те са не по-малко важни. След пропукването на ЕС и начинът по който се подготвя осъществяването на Сверен поток 2, се вижда колко наивно сме се отказали от "Южен поток". Твърде примирително сме действали и за продължаващото стоене извън Шенген. Няма еврофинансиране за охранителните съоръжения по границата ни с Турция. През последните няколко години Брюксел, тръгна да решава миграционния проблем, но нищо не направи за статута на българите, които от години работят във водещите западни страни.
На този фон е странно вайкането на видни протестъри като бившия правосъден министър Христо Иванов, който заклейми референдума, а само преди няколко месеца дума не обели дали са законни исканията в инициирания от президента референдум. Истината е, че ценностите трябва да се споделят - това става като има възможности за всички хора. Поуката за нас е, че членството в Евросъюза не трябва да е в ушърб на нашите интереси и трябва да се стремим Брюксел да не ни използва за политически кампании срещу други страни, а зад гърба ни тайно да се договаря с тях. Само по този начин ще може да постигнем равнопоставеността каквато трябва да е за всички европейски страни.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.