Хилядолетната черна мура в Гърция
science20.com

Най-старото европейско дърво е в Гърция

Агенция Монитор - неделя, 21-08-2016 - 13:30

Черна мура в планината Пиндос в Северна Гърция е най-старото известно европейско дърво, расло 1075 години, съобщи EurekAlert.

Мурата е открита от учени от Стокхолмския университет, университета на Майнц и университета на Аризона. Те са нарекли дървото Адонис на гръцкия бог.

"Забележително е, че такъв голям, сложен и внушителен организъм е оцелял толкова дълго в такава негостоприемна среда, на земя, където има хора повече от 3000 години" - каза шведския дендрохронолог Паул Крусич, който е ръководил открилата дървото експедиция.

В същия район във висока част на планината Пиндос има още десетина хилядолетни дървета.

За да определят възрастта на дърво, специалистите трябва да вземат проба от стъблото му от единия до другия му край, която минава през центъра. Тя е дълга 1 м и има 1075 годишни кръга.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.