Часове след двата байпаса:

Зума вече сяда на леглото и диша сам

Ели Крумова - понеделник, 16-01-2017 - 12:00

Броени часове след продължила 5 часа и половина операция за поставяне на два байпаса легендата на пловдивския футболен клуб „Локомотив” и негов почетен президент Христо Бонев – Зума, вече може да сяда в болничното си легло. Пациентът диша самостоятелно и се възстановява по-бързо от очакваното. Това съобщи доц. Заприн Въжев, началник на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Георги”.

„Пациентът е вече стабилно състояние, контактен, адекватен и екстубиран е, тоест – вече диша самостоятелно и може да се изправи до седнало положение в леглото”, обясни доц. Въжев. По думите му помпата за сърце – контрапулсаторът, който му е бил поставен по време на сърдечната операция, вероятно ще бъде махната по-скоро от планираното. След хирургическата интервенция, извършена от светилото в кардиохирургията проф. Генчо Начев, той заяви, че контрапулсаторът вероятно ще бъде махнат до 2 дни. „Най-вероятно ще бъде свалена по-рано от очакваното”, каза доц. Въжев.

Христо Бонев получи остър миокарден инфаркт в 5 часа сутринта в неделя. Веднага е бил приет в Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Св. Георги”. Лекарите там проследили състоянието на коронарните съдове и са установили, че една от артериите към сърцето е запушена, а друга е с висок процент на стестяване. В отделението разбрали, че се налага операция. Като по-бърза мярка се опитали да изтеглят съсирената кръв от запушената артерия. Успели донякъде, но състоянието му не позволило по-нататъшни манипулации. Затова медиците пренасочили Христо Бонев към Клиниката по кардиохирургия и се обадили на проф. Генчо Начев. По време на операцията проф. Начев е успял да изчисти около 10 сантиметра съсирек от запушената артерия и да направи на сърцето на Христо Бонев два байпаса.

Според професора футболната легенда е имал късмет, че е бил откаран в болницата навреме и е бил диагностициран правилно. „Бил е на ръба на живота, но е имал късмет да получи адекватна и навременна медицинска помощ”, каза проф. Начев. По думите му сърцето на Христо Бонев е все още слабо, защото случилото се е огромен стрес за него. Затова наред с медикаментите проф. Начев е поставил на сърцето на Зума и помпа – контрапулсатор, която се очаква, ако възстановяването протече без проблеми, да бъде свалена до около 2 дни.

 

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.