Стефан Цанев приема овации след края на спектакъла, ограден от своите актьори.
Снимка Антон Марков
В Народния театър честваха 80-годишния юбилей на твореца

Стефан Цанев се обясни в любов на артистите

Агенция Монитор - сряда, 11-01-2017 - 14:14

„Театърът е моята държава, моят свят и моята вселена“. С тези думи големият драматург, писател и поет Стефан Цанев вдигна на крака публиката на „Процесът против богомилите” в Народния театър във вторник, когато там бе отбелязан 80-годишният му юбилей. Препълнената зала избухна в аплодисменти след края на спектакъла по забранявания текст на Цанев, а самият той се поклони ниско на актьорите за това, че го вдъхновяват. „Аз съм живял изключително в тяхната среда, те са за мен децата на светлината, които всяка вечер раздават душите си с надеждата да запалят тази светлина в душите на публиката и да се превърне нашият народ в народ от светещи хора. Благодаря на артистите от цяла България и от целия свят, които са играли в мои пиеси и са произнасяли мои думи, благодаря на всички артисти, които ще играят в мои пиеси. Докато те произнасят моите думи, аз ще бъда жив“, призна развълнуван Стефан Цанев.

От сцената директорът на Народния театър – актьорът Мариус Донкин, го нарече морален ориентир за българите. „Има хора, които българските читатели и зрители приемат безусловно, като морален ориентир, които обичат заради ореола им на достойни творци. Скъпи поете, благодарим ти за твоите думи, които звучат от тази сцена, и които четем, оставайки насаме със себе си, благодарим ти за куража и прозренията, благодарим ти, че си с нас, а понякога – и вместо нас“, каза Мариус Донкин.

Преди началото на спектакъла Стефан Цанев разписа с автограф книгите на стотици свои почитатели. Той избегна коментар за отказания „Златен век“, като отбеляза само, че всеки има право да приеме или не дадено отличие. „На мен не ми трябват награди. Моята награда са публиката и артистите, които ме обичат. Това ми стига“, заяви писателят.


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.