Английският пациент или как отвън всичко е по-хубаво

Анна Ефтимова - неделя, 05-03-2017 - 19:16

Бързо и евтино. Така изглежда българското здравеопазване в очите на чужденците, имали вземане – даване с родните клиники и лекари. През очите на нашенеца здравните грижи са мудни и неефективни, а лекарите са корумпирани и некадърни, затова често ги бием, унижаване и хулим. Но каква е причината за тези диаметрални различния и защо отвън нещата изглеждат по-добре?

Първо, каквото и да си говорим, става дума за пари. Както повечето неща в съвременния консуматорски живот и здравният туризъм и миграция са подвластни на финикийските знаци. Заради ниски заплати медиците ни бягат в чужбина, където градят кариера в едни от най-добрите клиники. В същото време пациентите им – англичани, германци и испанци, бягат към България, където всичко е на половин цена, дори здравеопазването. Всъщност медицинските грижи у нас не са скъпи, просто пациентите са бедни. Бедни са болниците и клиниките ни – липсва им не само апаратура, но и персонал. Причината отново са малкото пари.

Втората причина за сблъска на представата на чужденци и българи за родното ни здравеопазване е представата за време. Нашенецът за разлика от англичанин и испанец не знае какво означава да чакаш. За сериозно порязване на пръст испанецът чака 4 часа преди да влезе в лекарския кабинет. На 40-ата минута българинът ще нададе вой до небесата, че няма кой да го прегледа. Малцина нашенци си дават сметка, че бързото болнично обслужване е привилегия, за която в Англия и Испания могат само да мечтаят.

Но доколко е полезен медицинският туризъм за страната ни? От икономическа гледна точка е полезен, защото „богатите“ англичани и германци подхранват БГ икономиката – плащат за здравни услуги, хотели, ресторанти. От друга страна, именно мигриращите на Изток пациенти могат да сложат край на изтичането на „бели престилки“ в чужбина. Българските лекари могат да печелят добре и у нас, но лекувайки западноевропейци на двойни за нашенците цени.

Това е предпоставка някой ден у нас да има два вида лекари – за българи и за чужденци. А от това БГ пациентът не печели нищо.

В основата на пътуванията с цел лечение е заложена свободата.

Правото да избираш е най-голямата полза дори когато става дума за здраве. Но и тук изборът на здравните туристи се определя от географския регион, в който живеят.

Тези на Запад от Калотина обикновено търсят евтино, но качествено лечение. Холивудската усмивка, направена в германска клиника, с голяма вероятност от български лекар, ще им струва двойно повече, отколкото, ако е направена в България.

За разлика от тях бедните българи често стават медицински туристи по неволя. Те не търсят евтино лечение, те търсят спасение. Нашенците стягат куфарите за германски клиники за животоспасяващи операции, каквито у нас не се правят дали, защото нямат апаратура, или защото няма специалисти. В тези случаи пациентите не са медицински туристи, а притиснати от обстоятелствата хора, търсещи в чужбина това, което не могат да намерят в родината си.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.