Замръзнал водопад погреба четирима алпинисти в италианските Алпи

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - петък, 17-02-2017 - 16:31

Четирима италиански алпинисти загинаха вчера по обяд затиснати от огромната ледена маса на „Bonne Annee” или „Честита Нова Година“ на български – прочутия сред специалистите по ледено катерене водопад край намиращия се недалеч от границата с Франция зимен курорт Гресоне. По чудо се е спасил от смърт петият член на групата и също фен на „айс клаймбинга“, който в момента на рухването на тоновете замръзнала вода бил почти на върха на заформената от нея стена. Тътенът от откъртването на тази „стена“ от скалата и нейното сгромолясване бил чут на километри в долината на Гресоне, както и по ски-пистите около курорта.

Според синоптиците в района и шефовете на местната планинска спасителна служба незапомненият в италианските Алпи инцидент бил причинен от рязко покачване на температурата. Само в рамките на два часа живачните стълбове на термометрите в Гресоне скочили нагоре с цели 17 градуса, като въздухът от полярен станал направо пролетен. Освен това водопадът „Bonne Annee” е бил огрян още от ранна утрин от слънцето, за разлика от намиращите се наблизо и разположени на север ледени стени, атакувани по същото време от други специалисти по „айс клаймбинг“. Планинските спасители смятат, че скалата, по която се стича заформилата ледената стена вода, се е затоплила бързо и след това е „съблякла“ кожуха си. С други думи стената се е отделила от служещата й за опора гранитна маса и след това се е свлякла, може би и „подпомогната“ от започналите да я изкачват алпинисти.

Четиримата загинали алпинисти са от крайморските градове Карара и Ла Специя. Петдесет и една годишната Антонела Гало е била банкерка, петдесет годишната Антонела Джерини – архитектка, Фабрицио Рекия на 51 г. е бил инженер, а 58-годишният Мауро Франческини – земеделец и собственик на малък комплекс за селски туризъм. Последният се нарича „Монте Бианко“ или Монблан – кръстен е бил на европейския планински първенец, след като преди известно време Фабрицио и Мауро успяват го изкачват по изключително труден техен маршрут.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.