България световен първенец по пушещи момичета

Агенция Монитор - неделя, 18-06-2017 - 14:45

Около 11 процента от младежите на възраст между 13 и 15-годишна възраст по света употребяват тютюневи изделия като цигари и пури. Това показва глобално проучване на учениците, цитирано от "Ройтерс". При момичетата най-ниските нива - 1,6 процента - са в Таджикистан, а най-високите - 29 на сто - в България.

Употребата на тютюневи изделия е водещата в света причина за предотвратими смъртни случаи и тежки заболявания, убивайки около 6 млн. души всяка година, отбелязват изследователите в доклада си.

Повечето пушачи започват да пушат в тийнейджърските си години.

За настоящото изследване са били проучени данни от изследвания на тийнейджъри в 61 страни, проведени от 2012 до 2015 г. Половината от страните имат нива на пушене от най-малко 15 процента за момчетата и най-малко 8 на сто за момичетата.

Сред всички страни в проучването, най-ниско разпространение на тютюнопушенето сред тийнейджъри (1,7%) се е наблюдавало в Шри Ланка. Най-много пушат младежите в Източен Тимор - 35 на сто.

При момчетата най-ниско е разпространението на тютюнопушенето в Таджикистан (2,9%), а най-високо - 61,4 на сто в Източен Тимор.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.