Морето в Бургаския залив замръзна

Мария Атанасова - четвъртък, 12-01-2017 - 12:30

Вечер водата става ледена пързалка

Морето в Бургаския залив замръзна и се превърна в истинска атракция за местните жители. Уникалното и изключително рядко явление привлече стотици бургазлии в студа, които се фотографираха за спомен пред заледените вълни. Последното замръзване на Черно море е от преди повече от половин век. В момента ледена покривка е сковала почти цялото крайбрежие - от Централния порт до пристанището в квартал Сарафово. Пред Морска гара в Бургас навътре в морето се виждат десетки метри от повърхността, покрити с дебели ледени блокове. Между тях като в капан са хванати кораби и влекачи. 
Сред тях е и корабът "Анастасия", който вози туристи през летния сезон до остров Св. Анастасия. Плавателният съд буквално е скован от студ и лед и прилича повече на ледена скулптура.
Леденото покритие се увеличава, поради трайно ниските температури, а вечер водата до кея стана на истинска ледена пързалка. Засега обаче никой не рискува да се разхожда върху леда, защото има опасност да поддаде.
 През миналия век морето край Бургас е замръзвало три пъти. За последно, рядкото явление е наблюдавано през 1954-та година. най-старите бургазлии още помнят мразовитата зима и пазят в семейните албуми фотографии, които са ги запечатали стъпили върху заледените вълни. 
В архивите на византийски летописци пък има сведения, според които най-голямото замръзване на Черно море е било през втората половина на VIII век. Тогавашните хроникьори твърдят, че по леда можело да се стигне пеш от българското крайбрежие до кавказкото. 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.