От мълния малцина се разминават само с белезите
Yandex
Автомобилът е сигурно убежище, отблъсква елзарядите

Морето и полето най-опасни по време на буря

Силвия Николова - четвъртък, 15-06-2017 - 14:44

Затрещи ли, телефоните на 5 м., привличат опасността

През лятото, особено юни и юли, е времето на гръмотевичните бури. Когато те се развихрят, най-опасни са откритите места.

Ако мълниите ви настигнат в полето, на плажа или другаде, където няма сгради с гръмоотводи наблизо, веднага клекнете, наведете главата си към тялото и с ръце обхванете краката си на нивото на глезените, съветват специалистите. Не стойте до метални предмети. Ако имате в джобовете си ключове, телефон и всякакви дреболии с метал, оставете ги поне на пет – шест метра от себе си. Застигне ли ви бурята в града, в никакъв случай не се подслонявайте до външни стълбища с метални парапети и прозорци с декоративни решетки, тъй като мълнията, въпреки гръмоотвода, може за „близне” от страната на метала и да ви засегне.

Колоездачите е добре да слязат от возилото си. На улицата се постарайте да бъдете на разстояние от другите хора – не се знае кой какви железарии носи в джобовете си, които могат да привлекат мълнията и да пострадат всички.

Криенето под мостове също е много опасно заради желязната арматура в тях. Освен това, ако реката придойде, човек може да бъде повлечен от силната вода и да се удави. Дърветата, отделните канари и скали също привличат мълниите. Затова, ако се окажете в гората или в планината, побързайте да излезете на някоя полянка. Избягвайте да се движите под трасето на лифта или каквато и да е въжена линия, тъй като те също привличат електрическия заряд от небето.

Най-сигурното и безопасно място в природата срещу пораженията от мълнии са пещерите. Трябва обаче да се застане на поне 3 метра навътре от входа им.

По време на гръмотевична буря най-сигурното място, създадено от човека, е автомобил, но само при условие, че сте прибрали антената. Ако падне мълния, тя буквално обтича по корпуса на колата, която играе ролята на гръмоотвод, и попада в земята. След като природното явление отмине е добре да се провери състоянието на гумите. Възможно е те да са обгорели и да се спукат още по пътя към дома.

При гръмове и мълнии трябва да се изключат всички кабели у дома и в офиса, електроуреди не бива да работят, за да не бъде привлечен електирческият заряд.

Върху селските къщи, строени в миналото, както и вили няма гръмоотводи. Затова, ако природното явление ви завари в такава сграда, по-безопасно е да се преместите със семейството си в автомобила.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.