Снимка: Stanford University

Умен прозорец намалява сметките

Агенция Монитор - петък, 11-08-2017 - 16:06

Технологиите навлизат във всяка сфера от бита ни, от интелигентни домакински уреди до умни прозорци, които могат по електронно да променят светолопропускливостта. Това помагат за намаляване на сметките през летните месеци, но все още имат някои недостатъци. Нов експериментален интелигентен прозорец, разработен от Станфордския университет вече няма тези недостатъци.
Прозорецът е изработен от две стъкла с поставен между тях електрически проводим прозрачен лист от индий-калаен оксид.

В неутрално състояние прозорецът остава сравнително ясен, което позволява на около 80% от външната светлина да премине през него. При подаване на електрически ток, разтвор съдържащ йони от мед и друг метал, се смесва с калаения оксид и спра светлината, от която преминава по-малко от 5%.

Според преподавателя от Станфорд Майкъл МакГий, при съществуващите интелигентни прозорци може да отнеме повече от 20 минути, за да се затъмнят, имат син оттенък и се затъмняват все по-малко при многократни употреби. Противно на това, прозорецът на неговия екип се променя от прозрачен и непрозрачен само за 30 секунди, няма оттенък и вече е изпробван с над 5000 превключвания без промяна.Сегашните размери на прототипа са едва около 25 кв. см, но МакГий работи по развитието на технологията, като се надява, че крайният продукт ще бъде приблизително на половината от цената на други интелигентни прозорци.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.