Задържаха къртица в ДАНС (обновена)

Боян Димитров - петък, 02-10-2015 - 11:52

Къртица, която изнасяла класифицирана информация от ДАНС и я предоставяла на контрабандисти, беше заловена при акция на „Вътрешна сигурност“, Агенцията за национална сигурност и специализираното звено за антикорупция към прокуратурата. Служителят на ДАНС е сгащен днес сутринта, след като бил заподозрян, че изнася секретна информация във връзка с разработки по линия на контрабандата.

Това каза вчера заместник-председателят на агенцията Олег Петков, който присъства на брифинг в сградата на МВР.

Ще бъдем безкомпромисни

към такива служители в ДАНС“, категоричен беше той.

Главният прокурор Сотир Цацаров допълни, че в момента се извършват действия по разследване в служебните помещения на въпросния служител, в ползваните от него коли и адреси.

„Става дума за документи, представляващи класифицирана информация, повечето от които са свързани с планирани действия на ДАНС и прокуратурата при противодействие на контрабандата и икономическата престъпност“, уточни Цацаров, като беше категоричен, че повече подробности няма да бъдат изнасяни, докато разследването не приключи. Той единствено допълни, че заради къртицата се е стигало до случаи, в които при планирани акции

не се намирало нищо

тъй като хората били предупредени.

Междувременно „Вътрешна сигурност“ към МВР сгащила и двама полицаи от районно управление в столицата, които искали пари, за да смекчат последствията по издадена преписка. Новината потвърди и главният секретар на силовото ведомство Георги Костов.

По неофициална информация полицаите са задържани заради поискан подкуп от 300 лева, с който те трябвало да смачкат преписката. Делото се водело за нанасяне на телесна повреда. Парите били поискани от жена, близка на разследвания. Униформените са задържани за 24 часа.