DARPA

DARPA създава център за космически контрол

Агенция Монитор - вторник, 21-06-2016 - 11:21

Областта на външните краища на земната атмосфера е изпълнена с множество създадени от човека обекти, движещи се с десетки хиляди километра в час преминаващи през регион, стотици хиляди пъти по-голям от всички океани на Земята, взети заедно. Това усложнява работата на сателитите използвани от военните. DARPA обяви плановете си да се пребори с тази хаотична област със стартирането на проект, целящ да промени коренно способностите за командване и контрол в космоса на армията на САЩ.

Първият етап на проекта, известен като Hallmark Software изпитателна платформа (Hallmark-ST) има за цел да разработи авангардна софтуерна архитектура в състояние да поддържа инструменти и данни от разнообразни източници.

Ниска околоземна орбита (LEO), кадето е по-голямата част от търговските и военните сателити се е променила драстично, след като появата на пилотираните космически полети. Нарастващото търсене на търговски сателити, както и наличието на съвременни системи за изстрелване превръщат LEO във място със прекалено много сателити.

Днешните технологии, използвани от американската армия при планирането и контрола на спътниците си остарява бързо и не разполага с възможностите изисквани от командирите при планиране и изпълнение, като съществен орбитален компонент за наземни операции.

Според DARPA, Hallmark-ST ще бъде използван за създаване и тестване на ново поколение технологии, които ще отговарят за управлението и контрола на орбиталните активи. Тази изпитателна платформа ще предлага големи възможности за приспособимост, ще позволява мащабиране за различни мисии и ще притежава  симулационни възможности за оформяне на бъдещи системи.

”Представяме си система, която ще слива информация от различни източници, което значително ще намали времето необходимо да се вземат и изпълнят решенията и забележат резултатите”, заявява Брад Тузли, директор на Tactical Technology Office в DARPA. "Например, интуитивен потребителски интерфейс, включващ 3D технология за визуализация ще представя сложна информация по нов начин и осигурявайки на командирите безпрецедентна осведоменост и яснота.”

Разработките, направени в рамките на програмата Hallmark-ST ще положат началото на планирания Hallmark Space Evaluation and Analysis Capability (SEAC) на DARPA. SEAC ще отговаря за последващото усъвършенстване на технологията, водещо до ниво на осведоменост за ситуацията, предоставяйки на военните сили на САЩ тактическо предимство на бойното поле от космоса.

 
Тагове:  КDARPAHallmark-ST

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.