След атентатите в Париж

Въоръжават охраната в BG дискотеките

Боян Димитров - понеделник, 16-11-2015 - 19:53

Гардове с бойни пистолети ще пазят пред входовете на кръчмите

Охраната в големите столични барове и дискотеки ще бъде снабдена с бойно оръжие заради атентатите в Париж, съобщиха за Агенция Монитор собственици на заведения в София. Досега гардовете бяха екипирани единствено с палки и лютиви спрейове, които обаче използваха само при масови сбивания и то в много редки случаи. След като терористи обаче нахлуха в концертна зала и четири ресторанта и барове във френската столица, е взето решение и родните пазачи да бъдат въоръжени. Така те

 

ще могат да дадат отпор

 

при евентуално нападение у нас. Такава заявка са дали почти всички по-оборотни заведения в София, очаква се обаче техният пример да бъде последван и от колегите им в Пловдив, Варна и Бургас. Всичко е съгласувано и с охранителните фирми, тъй като въоръжена охрана може да се извършва само със специален лиценз. Първоначалните планове на кръчмарите са само по един човек да бъде снабден с бойно оръжие. Той обаче няма да седи вътре в кръчмата, а ще е разположен близо до входа й, тъй като дори за гард е противопоказно да бъде въоръжен в заведение, където се употребява алкохол.

„Смятаме, че не е редно в заведение, пълно с над 500 души, повечето от които често са употребили значително количество алкохол, да седи човек с пистолет. Всичко става. Дори и да не са терористи, някой пиян може да му грабне оръжието и да се получат

 

крайно неприятни инциденти

 

Затова сме взели решение въоръжените служители да са извън заведението. Те ще наблюдават зорко всички, които влизат вътре. Освен това охранителите постоянно поддържат радиовръзка с колегите си вътре“, обясни за Агенция Монитор собственик на голяма верига дискотеки в центъра на София и в Студентски град.

С въоръжена охрана ще бъдат подсигурени и местата, където български групи имат живи участия и където се очаква да се събират по-голям брой хора. Мероприятията вече се съгласуват с охранителните фирми, които ще подсигурят и допълнителни патрули около местата, където ще има скупчване на купонджии.