С баби назаем пишат историята в Кочериново.
Снимка Авторът

С баби „на заем“ пишат историята на селата в Кочериново

Северина Иванова - четвъртък, 26-05-2016 - 14:24

С баби „на заем“ младежи от Кочериново ще издадат книга с историята на всяко едно от населените места в общината. Идеята за това е на сдружение "Заедно за успех" - с. Бараково, а самата инициатива е озаглавена "Да се върнем при корените".

На територията на общината има много възрастни хора, които са в риск от социално изключване и все повече страдат от социална изолация. "Нашата идея е чрез младежите доброволци с тях да бъде осъществена положителна комуникация, да им се окаже емоционална подкрепа и те да се почувстват значими и стойностни", поясниха от сдружението.

Младите хора ще общуват с възрастните, ще ги разпитват за техни спомени и ще влязат неусетно два пъти седмично в ролята на техни внуци.

"Внучетата" ще си имат баба на заем, макар и за кратко. „Целта е да се обиколят малките селца в общината и да се проучи историята на населените места от възрастните хора, доброволците да я запишат и след това от събраното да се издаде книга, която да се дари на читалищата“, коментираха още инициаторите.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.