Операцията беше извършена под ръководзството на д-р Алиоски
Монитор
В болница „Св. Анна“ в София

Спасиха ръката на жена с модерен стент

Монитор - сряда, 19-07-2017 - 18:07

Специалисти от университетската болница „Света Анна“ в София направиха сложна операция на 60-годишна жена и спасиха ръката й от инвалидизация, като й поставиха рядък високотехнологичен стент. Това съобщиха от лечебното заведение.

Сложната операция беше направена от д-р Нурфет Алиоски - началник на Отделение по ендоваскуларна неврохирургия.

Пациентката е била приета по спешност в лечебното заведение в петък с левостранна хемипареза на ръката. Изследванията с образна диагностика установили, че тя е с гигантска аневризма с големина над 2 сантиметра.

Медицинският съвет решава, че ръката й може да бъде спасена чрез ендоваскуларен метод, като й бъде поставен стент, който да отклонява потока кръв.

Чрез специални катетри, през крака лекарите достигнали до сънната артерия, след което със специфични микрокатетри го поставили. Наложило се обаче и поставянето на още един стент в първия, за да бъде укрепен кръвоносния съд.

По думите на д-р Алиоски, това е една от най-сложните операции за хирургията към момента.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.